zondag 9 december 2007

Politiek

In in Nederland wordt er regelmatig door politici geklaagd dat 'de gewone' man meer bij de politiek betrokken moet zijn. Hier zijn mensen heel erg betrokken en ik vraag me af of dat nou zo'n goed idee is.
Voor ik verder ga moet ik eerst even in het kort uitleggen hoe hier de politieke situatie is.
Bolivia is verdeeld in het koude, ijle en arme hoogland en het tropische rijke (o.a. door gas)laagland. In het hoogland wonen vooral indigenous, mensen met een afkomst van de oude culturen. In het laagland wonen vooral mensen met een (Spaans) Europese afkomst. Mensen in het hoogland vinden mensen uit het laagland achterlijke boeren en deze liefde is geheel wederzijds. De indigenous hebben een kleine meerderheid en daarmee hebben ze in 2005 de linkse Evo Morales gekozen. Een indigenous uit het hoogland die vroeger een coca boer was. Hij is onder andere zo populair geworden omdat hij zo lekker 'gewoon' is gebleven. Hij heeft inderdaad altijd hetzelfde kloffie aan, ook bij zijn inauguratie, maar dat trucje kennen we natuurlijk al van Castro. En met Castro en uiteraard ook Chaves is hij dan ook grote vrienden.
Nu terug naar de betrokkenheid van de mensen bij politiek. Je begrijpt natuurlijk al dat de mensen in Riberalta en omgeving niets van Morales moeten hebben. Dat laten ze het liefst merken met blokkades. Zo werd het veldwerk nog meer vertraagd omdat er een wegblokkade was. Verder is het soms onmogelijk om la Paz over de weg te bereiken omdat alle wegen naar la Paz zijn geblokkeerd. En niet zo heel lang geleden hadden ze het vliegveld van Santa Cruz geblokkeerd.
En andere middel zijn stakingen. Het verschil is niet heel groot maar in de kern komt het er op neer dat met blokkades reizen voor iedereen onmogelijk wordt gemaakt. En bij stakingen wordt het iedereen onmogelijk gemaakt om te werken. Zo waren er een paar weken geleden landelijk stakingen, wat in hield dat ook niemand mag werken. Dus kleine winkeliers die niet willen staken omdat ze gewoon hun brood willen verdienen, hebben niets te willen. Want in de strijd voor een betere democratie moet iedereen meewerken en beetje dwang is blijkbaar geoorloofd. Dus ook als je niets met politiek te maken wil hebben wordt je hier betrokken, tegen wil en dank.

Geen opmerkingen: