zondag 9 december 2007

Geruchten

Voor mensen die in provincie Pando of Beni en niet in de 'stad' Riberalta wonen, is contact maken met de buitenwereld nogal lastig. De werking van telefoons, tv's en radio zijn nogal afhankelijk van het weer en andere onduidelijke random zaken. En in het hele noordelijke gebied verschijnt geen enkele krant, ook niet in Riberalta.
Dus als mensen willen weten wat er in de rest van Bolivia gebeurt zijn mensen afhankelijk van de geruchtenmachine.
Meeste geruchten gaan over onschuldige zaken en zijn praktisch van aard, tenminste ze zijn praktisch bedoelt. Zoals die keer dat we met de auto veldwerk wilde gaan doen. Toen ging het gerucht dat we onmogelijk met de auto in Verdun konden komen. De wegen en brug lagen overhoop en er zou geen door komen aan zijn. Toen we met anderhalve week vertraging met de motor naar Verdun gingen, bleek dit gerucht onzin te zijn.
Een ander onderwerp dat de geruchtenmachine op volle toeren laat draaien is politiek. Ik heb al eerder uitgelegd hoe betrokken de mensen bij politiek zijn. Het laatste gerucht wat hier de ronde ging was dat er van de week een Venezolaans vliegtuig in Riberalta was geland en om onduidelijke redenen is dat vliegtuig door locals weggejaagd. Nu gaat het gerucht dat het vliegtuig naar Braziliƫ is gegaan en daar zijn de Braziliaanse autoriteiten er achter gekomen dat het vol zat met wapens.
Dit gerucht is natuurlijk een bron voor complot theorieƫn; Morales zou met de hulp van Chaves een leger opbouwen om het laagland onder de duim te houden.
Tja, wat er allemaal waar is en wat niet, is niet te achterhalen. Maar voorlopig zijn er alleen maar stakingen en blokkades en die zijn vooral alleen maar lastig.

UPDATE:
Vandaag hoorde ik een ander gerucht over het Venezolaanse vliegtuig. Er zouden helemaal geen wapens inzitten, maar een rijke Venezolaan, die naar Riberalta kwam om geld te investeren in een aantal kleine bedrijven. Het gerucht gaat verder dat de volledig uitgebrande en gestripte auto die bij het vliegveld ligt, van deze Venezolaan was.

Geen opmerkingen: